poniedziałek, 2 czerwca 2014
Placuszki ryżowe.
Składniki :
- 1,5 szklanki ryżu,
- 4 szklanki wody,
- 2 kostki rosołowe,
- 4 marchewki,
- bułka tarta,
- olej,
- curry,
- papryka ostra,
- pieprz,
- słonecznik (opcjonalnie),
- kolendra,
- kminek,
- majeranek.
Przygotowanie :
Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy kostki rosołowe i czekamy aż lekko się rozpuszczą, następnie dodajemy ryż. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, do momentu gdy woda całkiem wsiąknie w ryż. Konsystencja powinna być raczej gęstawa, kelejąca, tak aby łatwiej było nam formować kotleciki. Przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce. Gdy ryż lekko przestygnie dodajemy do niego marchewkę i przyprawy. Celowo nie podaję ilości przypraw, ponieważ osobiście wolę bardziej wyrazisty smak, więc ręka mi się przechyla przy dodawaniu curry czy ostrej papryki. Dodajemy na oko i sprawdzamy czy smak nam odpowiada. W dłoniach formujemy małe kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do momentu aż kotleciki stają się chrupkie (około 3 minuty na stronę).
Zapraszam również do polubienia Facebook'owej wersji bloga ;) https://www.facebook.com/yummytastydelicious
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz