- 3 paczki krakersów solonych,
- 2 puszki masy kajmakowej,
- 0,5 litra śmietany kremówki,
- łyżka żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- mleko,
- masa do karpatki ( najlepiej delecty "5 minut", ponieważ potrzeba tylko mleka i jest szybka).
Przygotowanie :
Blachę wykładamy krakersami, tak aby nakryć jej dno. Mamy już jedną warstwę. W garnku podgrzewamy masę kajmakową, aby łatwiej się ją rozprowadzało. Nakładamy na krakersy. Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę krakersów. Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu i wykładamy na krakersy. Na to układamy kolejną warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier puder. Gdy będzie sztywna, dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach i przestudzoną żelatynę. Miksujemy aby połączyła się ze śmietanką i wykładamy. Na wierzch kruszymy kilka krakersów. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Dla rozjaśnienia sytuacji, podam warstwowo jak powinno być :
1) krakersy
2) masa kajmakowa
3) krakersy
4) masa karpatkowa
5) krakersy
6) bita śmietana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz